Ontslag op staande voet?, of vaststellingsovereenkomst

 Uw werknemer heeft zich misdragen en u overweegt ontslag op staande voet. Is dat verstandig? Is het niet beter om een beëindigingsregeling aan te gaan in de vorm van een vaststellingsovereenkomst?

Ontslag op staande voet is riskant

Aan ontslag op staande voet worden zware eisen gesteld. Zo dient het wangedrag van werknemer ernstig genoeg te zijn, moet het ontslag op de juiste manier en op tijd worden gegeven, enz.

In de meeste gevallen valt daarom niet op voorhand te voorspellen of een rechter het gegeven ontslag op staande voet zal bekrachtigen. Als de rechter het niet eens is met het ontslag op staande voet, heeft de werkgever grote problemen. Het salaris van werknemer moet worden doorbetaald, of werkgever moet de werknemer een stevige schadevergoeding betalen.

Dan toch maar een vaststellingsovereenkomst?

Omdat een ontslag op staande voet grote risico’s met zich meebrengt, is het in veel gevallen beter de arbeidsovereenkomst te beëindigen met een vaststellingsovereenkomst. Bij een dergelijke overeenkomst spreekt werkgever met werknemer af wanneer zijn arbeidsovereenkomst eindigt. Daarbij kunnen ook afspraken worden gemaakt over een eventuele ontslagvergoeding, getuigschrift, concurrentiebeding, etc.

Gaat werknemer meewerken?

Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst heeft ook voordelen voor de werknemer. Als werknemer zich heeft misdragen kan bij de rechter blijken dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven. Werknemer heeft dan geen recht op loon of schadevergoeding, maar ook geen recht op een ww-uitkering.

Beëindiging van een arbeidsovereenkomst via een vaststellingsovereenkomst kán wél ww-veilig worden geregeld. Uiteraard dient in deze ontslagregeling dan niets vermeld te worden over de misdraging van werknemer.

Maak een keuze

Uiteraard zijn sommige misdragingen van een werknemer zo ernstig dat de werknemer geen ww-veilige regeling verdient. Denk daarbij aan diefstal van grote waarde of zware mishandeling. In minder duidelijke gevallen ligt een ontslagregeling via een vaststellingsovereenkomst meer voor de hand.

Direct actie: wordt u geconfronteerd met een werknemer die zich ernstig heeft misdragen en overweegt u ontslag op staande voet?, neem dan direct contact op met de specialisten van Ontslagspecialist.nl. U voorkomt kostbare missers en bereikt het beste resultaat. Bel 0900 – 123 73 24

Terug naar overzicht

TIPS

  • Meeverzekeren: Kijk goed na of ook uw partner, kinderen of andere inwonende familieleden ook zijn meeverzekerd als u een rechtsbijstandverzekering afsluit. Dit zal echter in de meeste gevallen automatisch zijn.
  • Ondersteuning en advies: Diverse organisaties en instanties in ons land kunnen u voorzien van juridisch advies. Soms zelfs praktische juridische ondersteuning. Denk aan: vakbonden, de Consumentenbond en de ANWB. Deze instanties hebben uiteraard eigen specialismen en leveren niet op ieder gebied ondersteuning of advies. Afhankelijk van uw zaak kunt u terecht bij andere instanties.
  • Overstappen van verzekeraar: Wilt u overstappen naar een andere verzekeraar? Zoek dan eerst goed uit of er een wachttijd bij de nieuwe verzekeraar is. Sommige verzekeraars hanteren namelijk geen wachttijd bij oversluiting.
  • Geschil met financiële dienstverleners: KiFiD is er om als onafhankelijke partij te bemiddelen bij geschillen tussen consumenten en financiële dienstverleners. Daarnaast adviseren zij ook. Hiertoe behoren de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening en de Ombudsman.
  • Raad voor Rechtsbijstand: De Raad houdt zich bezig met het toezicht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Deze wordt onder andere door het Juridisch Loket, mediators en advocaten verleend. Mocht hier iets fout gaan, kun je bij de Raad terecht.
  • Juridisch Loket: Het Juridisch Loket is een onafhankelijke organisatie. Iedereen kan hier vrijblijvend terecht voor advies. Ook is dit advies, de eerste keer, gratis. Het Juridisch Loket wordt door de overheid gesteund en gefinancierd door de Raad. Hier kun je met diverse juridische problemen terecht.

ENKELE AANBIEDERS

HELLOW LAW

Bezoek

LEGALLOYD

Bezoek
© rechtsbijstandsklachten.nl 2024 / Partners / Disclaimer / Sitemap