Een rechtsbijstandsverzekering: wat heb ik eraan?

Een rechtsbijstandsverzekering zorgt er onder bepaalde voorwaarden voor dat u juridische bijstand krijgt bij een juridisch geschil. Deze wordt verzorgd door juristen die werken voor verzekeringsmaatschappijen zelf. In sommige gevallen worden kosten van externe advocaten of juristen ook vergoed.

Rechtsbijstand die gefinancierd is

De overheid heeft grenzen vastgesteld. Als uw inkomen en vermogen binnen deze grenzen valt, komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit betekent dat u slechts een beperkte eigen bedrage moet betalen aan een advocaat. De advocaat krijgt een vergoeding van de Raad voor Rechtsbijstand en dan is een rechtsbijstandverzekering ook niet nodig.

Als u met uw vermogen en inkomen boven deze grenzen valt, zult u bij juridische geschillen zelf de kosten van een advocaat of jurist moeten betalen. In dit geval kan een rechtsbijstandsverzekering zeer handig zijn, echter is het verstandig om de voor- en nadelen van een rechtsbijstandverzekering eerst goed te bekijken.

Wat dekt een rechtsbijstandsverzekering?

Er zijn twee soorten rechtsbijstandsverzekeringen: gezinsrechtsbijstandverzekering en motorrijtuigrechtsbijstandverzekering. Motorrijtuigrechtsbijstandverzekering biedt dekking als u een juridisch conflict heeft in het verkeer. Als u ook als voetganger of fietser dekking heeft, wordt van een verkeersrechtsbijstandverzekering gesproken.

Gezinsrechtsbijstandsverzekering bestaat uit verschillende modules die u bij de meeste verzekeraars zelf kunt kiezen. U kunt dus zelf bepalen wat u gedekt wilt hebben en wat niet. Er zijn een aantal modules die het vaakst voorkomen.

Verkeer

Met uw gezinsleden samen bent u verzekerd van rechtshulp in geval van geschillen die voorkomen in het verkeer. Denk aan schade verhalen bij een aanrijding, letselschade verhalen bij een aanrijding etcetera. U kunt dan ook als uw rijbewijs wordt afgenomen, een beroep op de module doen, tenzij u onder invloed van alcohol en/of drugs.

Wonen & consument

Met deze module heeft u dekking bij aankopen (ook online) die u als consument heeft gedaan. Conflicten met uw internet-, energie-, of telefoonleverancier zijn ook gedekt. Daarnaast worden geschillen over uw woning (ook de aankoop hiervan), problemen met de buren of letselschadekwesties gedekt. Een echtscheiding wordt echter door de meeste verzekeraars niet gedekt.

Inkomen

Als u problemen heeft omtrent uw arbeidsovereenkomst, sociale verzekeringsuitkering of pensioenuitkering, dan worden die gedekt in deze module. Werkt u als ZZP-er of als ondernemer, dan zult u meestal een aparte verzekering af moeten sluiten.

Vermogen & fiscaal

Denk bij deze module aan geschillen over problemen rondom uw belastingaangifte, geschillen over ver- of aankoop van effecten en geschillen over vakantiewoningen.

 

Terug naar overzicht

TIPS

  • Meeverzekeren: Kijk goed na of ook uw partner, kinderen of andere inwonende familieleden ook zijn meeverzekerd als u een rechtsbijstandverzekering afsluit. Dit zal echter in de meeste gevallen automatisch zijn.
  • Ondersteuning en advies: Diverse organisaties en instanties in ons land kunnen u voorzien van juridisch advies. Soms zelfs praktische juridische ondersteuning. Denk aan: vakbonden, de Consumentenbond en de ANWB. Deze instanties hebben uiteraard eigen specialismen en leveren niet op ieder gebied ondersteuning of advies. Afhankelijk van uw zaak kunt u terecht bij andere instanties.
  • Overstappen van verzekeraar: Wilt u overstappen naar een andere verzekeraar? Zoek dan eerst goed uit of er een wachttijd bij de nieuwe verzekeraar is. Sommige verzekeraars hanteren namelijk geen wachttijd bij oversluiting.
  • Geschil met financiële dienstverleners: KiFiD is er om als onafhankelijke partij te bemiddelen bij geschillen tussen consumenten en financiële dienstverleners. Daarnaast adviseren zij ook. Hiertoe behoren de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening en de Ombudsman.
  • Raad voor Rechtsbijstand: De Raad houdt zich bezig met het toezicht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Deze wordt onder andere door het Juridisch Loket, mediators en advocaten verleend. Mocht hier iets fout gaan, kun je bij de Raad terecht.
  • Juridisch Loket: Het Juridisch Loket is een onafhankelijke organisatie. Iedereen kan hier vrijblijvend terecht voor advies. Ook is dit advies, de eerste keer, gratis. Het Juridisch Loket wordt door de overheid gesteund en gefinancierd door de Raad. Hier kun je met diverse juridische problemen terecht.

ENKELE AANBIEDERS

HELLOW LAW

Bezoek

LEGALLOYD

Bezoek
© rechtsbijstandsklachten.nl 2024 / Partners / Disclaimer / Sitemap