Een rechtsbijstandverzekering: voor- en nadelen

Vergeleken met andere juridische adviseurs heeft een rechtbijstandsverzekering een aantal voor- en nadelen. U zult voor uzelf goed na moeten gaan, welke van de punten die hieronder genoemd zijn, voor uw persoonlijke situatie van belang zijn. Hierna kunt u besluiten een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten.

Voordelen van een rechtsbijstandsverzekering

 • U kunt de jaarpremie snel terugverdienen, vergeleken met de kosten van een jurist of een advocaat bij een geschil.

 • Niet alleen uzelf, maar ook uw gezinsleden worden gedekt.

 • De polis kunt u in principe op maat maken, door modules zelf te selecteren.

 • Er kan voor het gevoel gezorgd worden met een rechtbijstandsverzekering dat u bij onvoorziene juridische geschillen niet voor extreem hoge kosten te staan komt.

Nadelen van een rechtbijstandsverzekering

 • Bij de meeste verzekeraars mag u geen eigen advocaat kiezen. Meestal krijgt u een jurist toegewezen waar u het mee moet doen.

 • Er is een grote kans dat u jarenlang premie betaalt, zonder dat u gebruik hoeft te maken van de verzekering. Een advocaat of jurist kunt u daarentegen inschakelen indien dit nodig is.

 • U zult bij een rechtsbijstandverzekeraar vaak langer moeten wachten op antwoord, aangezien deze vaak veel meer dossiers heeft dan een reguliere jurist of advocaat.

Zelf een advocaat kiezen of toch een rechtsbijstandpolis?

Het hangt volledig af van uw persoonlijke omstandigheden, of het voor u verstandiger is om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten of niet. Vaak benadrukken verzekeraars, juristen en advocaten hun eigen kwaliteiten en wordt de concurrent negatief afgeschilderd.

Een rechtsbijstandverzekeraar zal dan bijvoorbeeld benadrukken dat de kosten bij hen veel lager liggen dan bij een advocaat. Echter betaalt een gemiddelde particulier dan jarenlang premie, terwijl deze wellicht slechts een keer in het leven een juridisch geschil heeft.

Advocaten benadrukken hun voortreffelijke juridische kwaliteit en zeggen dat een rechtsbijstandverzekeraar in veel gevallen te snel schikt. Volgens advocaten en juristen heeft de verzekeraar namelijk voordeel bij snelle afsluiting van een dossier.

Rechtsbijstandsverzekeraars zeggen dan weer dat zij veel ervaren juristen en advocaten in dienst hebben binnen gespecialiseerde afdelingen. Een advocaat die op uurtarief werkt, zal te 'duur' worden bij lang doorprocederen.

Als conclusie kunnen we trekken dat beide partijen voor- en nadelen hebben. De ene particulier zal belang hebben bij een advocaat, en de andere juist bij een rechtsbijstandverzekering. Alles hangt af van de persoonlijke situatie.

 

Terug naar overzicht

TIPS

 • Meeverzekeren: Kijk goed na of ook uw partner, kinderen of andere inwonende familieleden ook zijn meeverzekerd als u een rechtsbijstandverzekering afsluit. Dit zal echter in de meeste gevallen automatisch zijn.
 • Ondersteuning en advies: Diverse organisaties en instanties in ons land kunnen u voorzien van juridisch advies. Soms zelfs praktische juridische ondersteuning. Denk aan: vakbonden, de Consumentenbond en de ANWB. Deze instanties hebben uiteraard eigen specialismen en leveren niet op ieder gebied ondersteuning of advies. Afhankelijk van uw zaak kunt u terecht bij andere instanties.
 • Overstappen van verzekeraar: Wilt u overstappen naar een andere verzekeraar? Zoek dan eerst goed uit of er een wachttijd bij de nieuwe verzekeraar is. Sommige verzekeraars hanteren namelijk geen wachttijd bij oversluiting.
 • Geschil met financiële dienstverleners: KiFiD is er om als onafhankelijke partij te bemiddelen bij geschillen tussen consumenten en financiële dienstverleners. Daarnaast adviseren zij ook. Hiertoe behoren de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening en de Ombudsman.
 • Raad voor Rechtsbijstand: De Raad houdt zich bezig met het toezicht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Deze wordt onder andere door het Juridisch Loket, mediators en advocaten verleend. Mocht hier iets fout gaan, kun je bij de Raad terecht.
 • Juridisch Loket: Het Juridisch Loket is een onafhankelijke organisatie. Iedereen kan hier vrijblijvend terecht voor advies. Ook is dit advies, de eerste keer, gratis. Het Juridisch Loket wordt door de overheid gesteund en gefinancierd door de Raad. Hier kun je met diverse juridische problemen terecht.

ENKELE AANBIEDERS

HELLOW LAW

Bezoek

LEGALLOYD

Bezoek
© rechtsbijstandsklachten.nl 2024 / Partners / Disclaimer / Sitemap